Regionalt gruppeopplæringsprogram (RGO)
“REGIONALT OPPLÆRINGSPROGRAM I BRUK AV GRUPPEBASERT BEHANDLING AV MENNESKER MED PSYKISKE LIDELSER OG RUSPROBLEMER” (RGO)
RGO representerer en viktig del av IGAs kurs-, opplærings- og utdanningstilbud. Programmet har lang tradisjon i IGA, og det støttes av offentlige midler gitt via Helsedirektoratet.
Opplæringsprogrammet går over ett år, og arrangeres rundt omkring i Norge.
Fra september 2021 til mai 2022 gikk siste RGO i Trondheim, etter et halvt års utsettelser p.g.a. pandemien.
Der møttes 46 deltakere med fem veiledere på totalt sju dagssamlinger fram mot sommeren 2022.
Lokal medarrangør var Nidaros DPS.
Veiledere i Trondheim var Dag Stormbo, Hege Sætherhaug, Ingar Ingerø, Torill Nordgård Eriksen og Eva Berg, som også var RGO-koordinator fra IGA. Evalueringene var svært gode.
Nå pågår påmelding til RGO i Rogaland, med Stavanger DPS som medarrangør.
Se utlysning
Programmet har eksistert siden slutten av 90 tallet, fra starten under tittel Kommunekurs. Fra de siste årene kan nevnes at i 2015 gikk RGO i Stavanger, i 2016 i Tromsø, i 2017 i Halden, i 2018 på Sunnmøre i 2019 i Skien for Vestfold og Telemark og i 2020-21 i Fredrikstad.
Godkjent gjennomføring av RGO er tellende til opptak direkte til Trinn A på IGAs utdanningsprogram i gruppepsykoterapi.
RGO kan for leger i spesialisering i psykiatri godkjennes som 3. års psykoterapiveiledning i gruppepsykoterapi 35 timer. Er også godkjent til vedlikehold av spesialitet for psykiatere og for psykologer med 60 timer.
Neste RGO kommer sannsynligvis til å gå i Tromsø, der det var planlagt oppstart desember 2022, inntil det ble utsatt på ubestemt tid. Lokal arrangør i Tromsø vil være Fagutviklingsenheten ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.
Region eller distrikt velges primært ut fra innmeldt lokal interesse og også for å få til en viss geografisk spredning fra år til år.
Søknad om og planlegging av videre lokale RGO gjøres i samarbeid med undervisningsleder ved IGA
Opplæringsprogrammets hovedmål er å gi deltakerne god og bred forståelse av bruk av gruppebaserte tilbud til mennesker med ulike psykiske og rus- og avhengighetsrelaterte lidelser. Behandlings- og tjenestetilbudet til pasienter innen psykisk helse og rusbehandling må være mangefasettert. Gruppebaserte tilbud bør være gjennomtenkt og kunnskapsbasert når det gjelder behandling av psykiske- og rusrelaterte lidelser. RGO spiller også en viktig rolle i å utvikle sosial kompetanse og bedre evne til samhandling med andre, i videste forstand.
Opplæringsprogrammet retter seg i første rekke mot helsearbeidere i kommunehelsetjenesten og i bydeler som på ulike nivåer arbeider med mennesker med denne type lidelser. Da det alltid vil være behov for tette forbindelser og samarbeid mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, er det også ønskelig at behandlere fra DPS og andre psykiatriske avdelinger i regionen deltar. Minimum 1/3 del av deltakerne bør komme fra kommunehelsetjenesten.
Opplæringsprogrammet er bygget opp rundt tre elementer:
Forelesninger gis i form av sju dagsseminarer der alle deltakere og veiledere er samlet. Gruppeanalytikere fra IGA sentralt står for forelesningene.
Gruppeerfaring. Deltakelse i refleksjonsgrupper og felles storgruppe på seminardagene gir erfaringer og mulighet for refleksjon og dialog i forskjellige fora og gruppestørrelser.
Veiledning er et meget sentralt element i opplæringen. Den foregår i grupper på 8-10 personer der deltakerne får veiledning på eget arbeid; enten grupper som allerede drives eller forberedelser for å starte grupper. Veiledningen blir fortrinnsvis gitt av gruppeanalytikere fra regionen. Veiledningsgruppene settes sammen slik at personer som arbeider sammen, eller med like problemområder vil komme sammen.
Litteraturpensum er boken; «GRUPPETERAPI – grunnleggende om hvorfor og hvordan», Synnøve Ness Bjerke, 2018.
I tillegg anbefales boken «Gruppens potential – att leda och utveckla gruppbehandling», 2014, redigert av Christer Sandahl, hvor tre kapitler inngår som pensum.
I tillegg formidles noe annen relevant litteratur. Pensum må leses på egen hånd, men drøftes også i veiledningsgruppene.
Institutt for gruppeanalyse og gruppepsykoterapi har en faglig koordinerende rolle og skaffer lærerkrefter (forelesere og veiledere). Den praktiske organiseringen og tilretteleggingen, utlysning av programmet, utvelgelse og sammensetning av deltakerne står en regional arrangør for. Den regionale arrangøren sørger for egnede undervisningslokaler. Opplæringsprogrammet er i stor grad økonomisk støttet med midler fra Helsedirektoratet, forutsatt at minst 1/3 del av deltakerne kommer fra Kommunehelsetjenesten. Deltakerne betaler en kursavgift for deltakelse på seminardagene, og må selv dekke utgifter til egen reise og kost. Veiledningen dekkes i sin helhet av bevilgede midler.
Revisjon av RGO-programmet
Gjennom 2021 har en arbeidsgruppe nedsatt av IGAs styre arbeidet ut fra mandat om å 1) gjennomgå og beskrive RGO-programmets formål, målsetning og utvikling siden starten i 1998, 2) foreslå hvordan programmet og organiseringen av RGO-programmet kan og bør endres for å tilpasses dagens totale utdanningstilbud i IGA, spesielt i forhold til introduksjonskurs og utdanningen på Voksenåsen, og 3) skissere alternativer til ønsket utvikling og endring framover i tid.
I løpet av november leverer arbeidsgruppen sin rapport, for videre behandling i IGAs fagråd og styre før eventuelle endringer vedtas.
Her fra ett av arbeidsgruppens åtte inspirerende, men også krevende Zoom-møter,
der arbeidsviljen og kreativiteten har vært stor.
Øverst fra venstre arbeidsgruppens leder
Audun Ulland, undervisningsleder IGA Synnøve Ness Bjerke,
fagrådsleder IGA Eli Moholdt Grønås, RGO-koordinator Eva Berg
og veileder for RGO Maleen Geck Sevatdal.
For interesserte – ta kontakt med sekretariatet!