Utdanning i gruppepsykoterapi med barn og unge
DENNE UTDANNINGEN LYSES IKKE UT FOR UTDANNINGSÅRET 2024-2025,
utsatt i sin nårværende form på ubestemt tid
Utdanningen dekker læringsmål BUP 023. For LIS i BUP kan programmet inngå i deres spesialisering, som en av fire anbefalte fordypninger i psykoterapi.
Dette 2-årige programmet er:
-Samlingsbasert; fem samlinger à tre dager per år fra torsdag til lørdag
-Inkluderere veiledning, teori og selverfaring i smågruppe og storgruppe
-Er tverrfaglig; helsepersonell innen psykisk helse fra hele landet tar utdanning ved IGA
Målgruppen for utdanningen er leger, psykologer og alle faggrupper med utdanning innen helse- og sosialfag eller annen bachelor, master eller embetseksamen som gir grunnlag for arbeid innen psykisk helse med barn og unge. For å gjøre utdanningen tilgjengelig for hele landet, arrangeres den som blokk-utdanning med fem årlige samlinger à 3,5 dager; fra onsdag kl. 17:00 til lørdag ettermiddag 17:15.
Programmets oppbygging
Hvert delkurs består av generell gruppepsykoterapeutisk teori og veiledning i gruppe med lærer med BUP-spesialitet og av egenerfaring i blandet smågruppe og storgruppe. Alle deltar også i kollegiale veiledningsgrupper mellom delkursene. I tillegg starter hver samling onsdag ettermiddag, før fellesprogrammet, med egne forelesninger og refleksjonsgrupper med barne- og ungdomsspesifikke tema. Dette onsdagsprogrammet tilbys også som BUP-seminar for andre kandidater ved IGA.
Utdanningen skal gi generell forståelse og kunnskap om gruppeprosesser og gruppepsykoterapi, og en grundig innføring i de viktigste teorier, erfaringer og spesielle forhold som gjelder i behandling av barn og unge i grupper.
Forelesningstemaer:
1) Gruppeterapi, tilhørighet og ungdomstid
2) Grupper for barn og unge med kognitive vansker
3) Mentaliseringsbasert psykoedukasjonsgruppe (MBT-P) og kasusformuleringer
4) Hvordan håndtere selvskading og suicidalitet i gruppeterapi
5) Gruppebehandlingsprogram for ustabile unge; DBT og MB.
6) Grupper for unge med unnvikende problematikk
7) Hvordan håndtere traume- og tilknytningsproblem i grupper med barn og unge
8) Angstgrupper for barn og unge
9) Foreldrearbeid. Gruppe- og/eller familieterapi?
10) Etiske og juridiske utfordringer i arbeidet med barn og unge
Deltakerne skal etter gjennomført utdanning kunne evaluere barn og unge pasienters egnethet for forskjellige terapiformer og kunne gjennomføre selvstendig psykoterapeutisk behandling som omfatter alle gruppens faser; rekruttering, evaluering, åpnings-, midt- og avslutnings-fase. For LIS gjelder at behov for metode-fordypning i ulike terapiformer ivaretas ved senere frivillig påbygging.
Inntakskriterier og krav til egen gruppeterapeutisk virksomhet
Alle søkere må ha erfaring i BUP, gjerne flere år, LIS-søkere må ha minst ett års erfaring. Det er ikke et krav, men en klar fordel, om søkere har noe erfaring med å drive grupper fra før. Alle må ha en plan om å etablere og drive gruppe under utdanningen. Kandidatene har selv ansvar for å ha gruppepraksis som kan tas til veiledning. Grupper til veiledning skal være samtalebaserte, med mulighet for å følge prosess over tid.
Forpliktelse: Kandidater som aksepterer tilbud om plass, forplikter seg økonomisk og faglig for hele GPT-BUP-trinnet, d.v.s. for to år. I tillegg til kursavgift må påregnes noen utgifter til kollegial veiledning og litteratur
PRIS:
Datoer:
Kursår 2023/2024: 20-23 sept, 22-25 nov, 24-27 jan, 10-13 april, 12-15 juni
Kursår 2024/2025: 18-21 sept, 20-23 nov, 22-25 jan, 2-5 april, 11-14 juni
Sted: Thon Hotel Vettre, Asker (evt noe i IGAs lokaler)
Søknadsfrist: innen 15.04.2023