• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer

Institutt for gruppeanalyse og gruppepsykoterapi

Institutt for gruppeanalyse og gruppepsykoterapi

  • Logg inn
  • Om IGA
    • Sekreteriatet
    • Styret/Fagrådet
    • Etikkutvalget
    • Lærere/KV-veiledere
    • Statutter/Retningslinjer
  • Utdanningstilbud
    • Utdanningstilbud gruppepsykoterapi og gruppeanalyse
    • Program til spesialiteten psykoterapi for psykologer
    • Utdanning i gruppepsykoterapi med barn og unge
    • Tilleggsmoduler
      • Gruppeterapi ved rus og avhengighet (RUS)
      • Mentaliseringsbasert gruppeterapi (MBT-G) for personer med relasjonsvansker
      • Basalt psykoanalytisk teoriseminar (BPT)
    • Kursdatoer
    • Litteratur/teoriprogram
    • Regionalt gruppeopplæringsprogram (RGO)
    • Introduksjonsseminarer
    • Veilederutdanning
  • Behandling
    • Hva er gruppeanalyse?
    • Terapeuter via NGPF
  • Forskning
  • Aktuelt
  • Kontakt oss

   

Hjem / Våre utdanningstilbud / Utdanning i gruppepsykoterapi med barn og unge

Utdanning i gruppepsykoterapi med barn og unge

Utskriftsvennlig utlysning i A4-format 

Søknadsskjema nederst på denne siden

2-årig utdanning i gruppepsykoterapi med barn og unge, for leger i spesialisering (LIS) i BUP, utdanningstilbudet kalles heretter GPT-BUP
hvor interesserte fra BUP-feltet med annen profesjonsbakgrunn også kan søke

LIS i BUP kan som ledd i sin spesialisering nå velge blant fire 2-årige psykoterapiretninger, hvor gruppepsykoterapiutdanning for barn og unge, innarbeidet i IGAs videreutdannings-program på Voksenåsen, utgjør det eneste godkjente gruppepsykoterapitilbudet.

Bakgrunn og formål med utdanningen:
Gruppeprosesser og virksomme intervensjoner i grupper med barn og unge er noe alle spesialister i barne- og ungdomspsykiatri skal ha noe kunnskap om og erfaring med.

Gruppepsykoterapi er en form for behandling der en gruppe mennesker møtes, under ledelse av en profesjonell gruppeterapeut, for å hjelpe seg selv og hverandre. Denne terapiformen har bred anvendelse og har vært en vanlig behandlingsmulighet i over 50 år. Utdanning innen gruppepsykoterapi (GPT) for barn og unge skal gi kandidaten særlig kunnskap om de mulighetene for psykoterapi som finnes innenfor ulike anerkjente gruppeformater for barn og unge. Utdanningen er forankret i en bred psykodynamisk tradisjon, men har også røtter fra famileterapi, gestaltpsykologi og sosiologisk/sosial psykologi. Utdanningen skal gi en innføring i oppdatert forskning og gjøre kandidaten kjent med tradisjonelle og nyere gruppe-terapeutiske programmer. Den vil også gi større forståelse for gruppeprosesser som spiller seg ut i alle typer grupper, uavhengig av om gruppen er psykoedukativt, kognitivt eller relasjonelt og emosjonelt orientert.

Psykiske plager og funksjonsvansker har ofte sitt opphav eller får sin utforming i erfaringer med andre i de gruppene vi er en del av fra vi blir født. For de minste barna er familien en gruppe med enestående betydning for den psykologiske utviklingen. Utover i barneårene og i ungdomsalderen vil mange andre grupper få stadig større betydning for barnets psykologiske utvikling. Erfaringer i skoleklassen, på fotballaget og i vennegjengen eller opplevelsen av å bli holdt utenfor ved mobbing eller tap av tilhørighet og mestring på grunn av flytting eller sykdom, vil ha stor innvirkning på barnets opplevelse av seg selv og verden.

Utdanningsprogrammet skal sikre at kandidaten får kunnskap og begreper til bruk i utredning og planlegging av terapi for barn og unge med psykiske lidelser. Det fokuseres på kasusformuleringer og andre terapeutiske beskrivelser som kan klargjøre mulighetene eller begrensningene for gruppepsykoterapi for den enkelte pasient.

Utdanningsprogrammet skal støtte kandidaten i sin prosess med å utvikle:
– gode psykoterapeutiske holdninger
– bli kjent med sitt eget utgangspunkt av personlige egenskaper, erfaringer og begrensninger som har betydning for virket som terapeut i BUP.

Utdanningen skal sikre opplæring, erfaring og veiledning i:
– administrasjon og ledelse av terapigrupper for barn og unge.
– kommunikasjonsferdigheter og gruppeterapeutiske intervensjoner tilpasset barn og unge.

Læringsmål:
Etter gjennomført kurs skal kandidaten i spesialisering ha tilegnet seg en forståelse av og kunnskap om:

  1. Gruppers allmennmenneskelige, evolusjonsmessige og sosialpsykologiske betydning. Gruppedynamikk og gruppeprosesser i små og store grupper, inkludert utstøtings- og antigruppeprosesser.
  2. Forskningsbasert kunnskap om forskjellige typer gruppebehandling. Behandlingsvalg ved ulike diagnoser: rus og avhengighet, psykose, nevropsykiatriske forstyrrelser (ADHD, autisme-spekterlidelser), personlighetsmessige vansker (emosjonelt ustabile, unnvikende), stemningslidelser, angst-lidelser, traume- og belastningslidelser. GPT ved andre problemstillinger som migrasjon, sorg, familieproblemer eller somatisk sykdom. Informasjon til pasienter, pårørende, kolleger og ledelse om nytten ved å drive terapeutiske grupper for barn og unge.
  3. Spesifikke gruppeterapeutiske faktorer og verbale og non-verbale intervensjoner i gruppen. De spesielle uttrykks- og kommunikasjonsformer som er viktige i arbeidet med barn og unge basert på utviklings-psykologisk kunnskap.
  4. Rammefaktorer ved oppstart og ledelse av terapigrupper for barn og unge. Grupper i sengepost, poliklinikk eller andre institusjoner som skole og barnevern. Etablering av gruppeveiledning. Etablering av kvalitetssikring og forskning i liten eller større skala.
  5. Faser i gruppepsykoterapi; initierings-, differensierings-, arbeids- og avslutningsfase.
  6. Terapeutens og gruppens rolle i dynamisk administrasjon.
  7. Etiske og juridiske problemstillinger med barn og ungdom i grupper (taushetsplikt, meldeplikt, samarbeid med familie, barnevern mm.)
  8. Koterapi.
  9. Subgruppefenomener, grunnantagelsesgrupper og andre ubevisste gruppeprosesser som utnyttes terapeutisk i GPT. Overføring, motoverføring og projektiv identifikasjon, samt om regulering av forsvar, benektning og motstand.
  10. Kunnskap om nevrobiologiske forhold av betydning for gruppepsykoterapi, f.eks. affekt-, tilknytnings-, traume- og mentaliseringsteori.
  11. Terapeutfaktorer, inkludert terapeutens opplevelse av utilstrekkelighet og skam.

Kandidaten skal etter gjennomført utdanning kunne evaluere pasientens egnethet for forskjellige terapiformer og kunne gjennomføre selvstendig psykoterapeutisk behandling som omfatter alle gruppens faser; rekruttering, evaluering, åpnings-, midt- og avslutnings-fase. Behov for metodefordypning i ulike terapiformer ivaretas ved senere frivillig påbygging.

Målgruppe: Leger i spesialisering i barne- og ungdomspsykiatri prioriteres. Utdanningen er også åpen for psykologer og profesjonsutøvere med helse og sosialfaglig høyskoleutdanning med relevant tilleggsutdanning og klinisk erfaring med barn og unge.

Utdanning, praktisk gjennomføring og organisering:
Utdanningen er organisert som en blokkutdanning slik at den er åpen for kandidater fra hele Norge. Det arrangeres fem delkurs i året, hver à 3,5 dag med program fra onsdag kl 17 til lørdag ettermiddag. Undervisningen foregår i form av forelesninger, arbeid i teori-, refleksjons- og veiledningsgrupper og av egenerfaring i små og store grupper. Programmet gjennomføres på Voksenåsen i Oslo.

Arbeidsform:
Samlingene er lagt opp praktisk-teoretisk og består av ulike formater for læring:

  1. Forelesninger om gruppepsykoterapi for barn og ungdom, med påfølgende refleksjon.
  2. Deltakerne leser litteratur om gruppepsykoterapi som gjennomgås og drøftes i grupper.
  3. Deltakerne legger fram klinisk materiale til drøfting i veiledningsgruppen. Det kliniske materialet presenteres i form av videoopptak, lydbåndopptak eller referat fra terapitimer, med problemstilling. Undervisningen er prosessorientert, der en søker å integrere klinisk og teoretisk tilegnelse og forståelse.
  4. Storgrupper, for utforsking av gruppedynamikk og intervensjoner i store grupper (ca 100).
  5. Egenerfaringsgrupper (8-10 deltakere).
  6. Lokale/regionale veiledningsgrupper mellom samlingene.

I egenerfaringsgruppene kommer deltakere sammen med deltakere fra andre GPT-programmer. Gruppene er tverrfaglig sammensatt for å gi en bredest og mest mulig nyttig erfaring i tverrfaglig samarbeid. For å få godkjent utdanningen må kandidaten være til stede minimum 80 % av hver av elementene i utdanningen.

Under utdanningsperioden forutsettes at deltakerne er i en arbeidssituasjon som gir relevant praksis med egne pasientgrupper under utdanning/veiledning.

For å sikre at alle er i gang med grupper som kan tas til veiledning, starter utdanningen med en egen samling (en halv dag) våren før selve terapiutdanningen starter.

Krav til ansvarlig for utdanningsprogrammet: Lærer i teori- og veiledningsgruppen (GPT barn og unge) skal være spesialist i barne- og ungdomspsykiatri og være godkjent gruppepsykoterapiveileder. Psykologspesialist med tilsvarende kompetanse kan godkjennes etter søknad til Spesialitetskomiteen i barne- og ungdomspsykiatri.

Forankring i teoretisk og empirisk forskningslitteratur: En psykodynamisk gruppepsyko-terapeutisk forståelse er basis i GPT-utdanningen. Utdanningen vil også gi grunnleggende kunnskap om andre former for gruppeterapi gjennom sitt fokus på psykoterapeutisk holdning, prosess og kommunikasjon. Utdanningen skal inkludere forskningsbasert kunnskap innenfor det psykodynamiske feltet og se dette i sammenheng med empirisk forskning innenfor andre terapiretninger.

Veiledning: Psykoterapiveiledningen skal strekke seg over hele den tiden utdanningen pågår (2 år) med minimum 65 timer samlet for veiledning på samlinger og i lokale/regionale veiledningsgrupper. Psykoterapiveiledning skal gis av godkjent psykoterapiveileder i GPT.

Lege- eller psykologspesialister som har gjennomført 3 år eller mer innen GPT og har relevant klinisk erfaring, kan godkjennes som psykoterapiveiledere. (Øvrige lærere ved utdanningsinstitusjonen godkjennes ut fra interne kriterier.)

Lokale/regionale veiledningsgrupper kan benytte telematikk (video). Psykoterapiveiledningen skal attesteres.

Litteratur/pensumbøker:
Bjerke, Synnøve Ness (2018). GRUPPETERAPI – grunnleggende om hvorfor og hvordan, Gyldendal.
Landmark, Anders Flærøy og Stänicke, Line Indrevold (2018), Det uforståelige barnet, Hertervig akademisk.
Malekoff, A (2014): Group Work with Adolescents, 3. edition
Sandahl, Christer (2014). Gruppens potential – att leda och utveckla gruppbehandling, Natur & kultur.
Schechtman, Z (2007): Group Counseling and Psychotherapy with Children and Adolescents, Routledge.

PRIS: 37 000,- per kursår

Datoer:
Kursår 2021/2022:  15-18 sept, 24-27 nov, 26-29 jan, 30.mars-2 april, 8-11 juni
Kursår 2022/2023:  21-24 sept, 23-26 nov, 25-28 jan, 12-15 april, 7-10 juni


Sted:
Voksenåsen hotell, Oslo

Søknadsfrist: 15.04.2021

  • Felter med * må fylles ut - vi etterspør informasjon/dokumentasjon om nødvendig. ETTER INNSENDING: forsikre deg om at du får følgende melding: Takk for søknad - vi sender en bekreftelse på e-post så snart søknaden er registrert (kan ta noen virkedager) ta kontakt om du ikke har fått tilbakemelding i løpet av en uke.
  • år - type
  • år - type
  • år - sted - stilling
  • år - type
  • år - type
  • år - type
  • år - type
  • https://iga.wpx.no/personvern/
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Footer

IGA   [org.nr: 978 623 905]
Fridtjof Nansens vei 2
0369 Oslo

Se i kart

E-post: iga@iga.no
Tlf: 466 11 630

Meld deg på vår e-postliste


Søker du behandling?
Få mer informasjon her

  • Sekreteriatet
  • Lærere/KV-veiledere
  • Styret/Fagrådet
  • Etikkutvalget
  • Statutter/Retningslinjer
  • Eksterne lenker

Personvern & cookies

Copyright © 2021 · Genesis Sample Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

  • Om IGA
    ▼
    • Etikkutvalget
    • Lærere/KV-veiledere
    • Sekreteriatet
    • Statutter/Retningslinjer
    • Styret/Fagrådet
  • Våre utdanningstilbud
    ▼
    • Utdanningstilbud gruppepsykoterapi og gruppeanalyse
    • Utdanning i gruppepsykoterapi med barn og unge
    • Program til spesialiteten psykoterapi for psykologer
    • Tilleggsmoduler
      ▼
      • Gruppeterapi ved rus og avhengighet (RUS)
      • Mentaliseringsbasert gruppeterapi (MBT-G) for personer med relasjonsvansker
      • Basalt psykoanalytisk teoriseminar (BPT)
    • Kursdatoer
    • Litteratur/teoriprogram
    • Regionalt gruppeopplæringsprogram (RGO)
    • Introduksjonsseminarer
    • Veilederutdanning
  • Behandling
    ▼
    • Hva er gruppeanalyse?
    • Terapeuter via NGPF
  • Forskning
  • Aktuelt
  • Kontakt oss
  • Logg inn
    ▼
    • Informasjon til kandidater
    • Informasjon til medlemmer
  • Søk