Trinn B setter kandidatene i stand til å kunne arbeide selvstendig med gruppepsykoterapi og gruppeanalyse med innlagte og polikliniske pasienter, inkludert i privat praksis, og gir grunnlag for å kunne fungere som veileder i gruppepsykoterapi. Fordypningen retter seg spesielt mot spesialistnivå og arbeid med pasienter med komplisert problematikk.

For å bli tatt opp på Trinn B, må søkeren ha gjennomført/godkjent Trinn A, med grupper som gjør det mulig å vurdere egnethet for Trinn B, samt ha gjennomført basalt psykoanalytisk teorikurs (BPT) eller tilsvarende.

De aller fleste kandidater på Trinn B vil være helsepersonell hvor gruppe(-r) som tas til veiledning er organisert innenfor psykisk helsevern eller rus- og avhengighetsbehandling. Da har organisasjonen det juridiske ansvaret for pasientene. Noen kandidater som er helsepersonell, velger å etablere privat gruppe for å ta til veiledning. De kommer inn under Helsepersonelloven og har selv juridisk ansvar for pasientene. De skal selv ha nødvendig kunnskap for å kunne vurdere gruppemedlemmers egnethet med tanke på diagnose, funksjon, selvmordsrisiko o.l., eller ha tilgang til å rådføre seg med lege/psykolog som kan sikre kandidatens vurderinger. Dette har de ansvar for å skaffe selv. Veiledning på IGA og i KV-grupper gir noe hjelp og veilederne har et etisk ansvar for å vurdere og gi råd om hva som eventuelt trengs i tillegg.

Noen kandidater er ikke helsepersonell og kommer ikke inn under Helsepersonelloven. De kan ikke drive behandlingsgrupper, men selvutviklingsgrupper etter gruppeanalytiske prinsipper. Se egen «Retningslinje for å drive selvutviklingsgruppe etter gruppeanalytiske prinsipper».

Krav til egen gruppeterapeutiske virksomhet på Trinn B:
Det legges vekt på at kandidatene skal lære om både gruppeanalytiske langsomt-åpne grupper og om korttids gruppeanalytisk psykoterapi/psykodynamisk gruppepsykoterapi. Kandidatene må jobbe selvstendig med rekruttering og gjennomføring av minst ett gruppeterapiforløp.

– Alternativ 1; klassisk gruppeanalyse, innebærer å gi muligheten for langvarig behandling. Kandidaten skal alene rekruttere til og drive en langtids langsomt åpen gruppe etter gruppeanalytiske prinsipper (heterogen, uten samtidig fast individualterapi, gruppen må være planlagt å fortsette etter ferdig utdanning). Minimum 80 gruppemøter á 90 minutter tas til veiledning i løpet av Trinn B.

– Alternativ 2 (tilpasset gruppeanalyse): Minimum 60 sesjoner som terapeut/koterapeut i en gruppeanalytisk/ psykodynamisk langtids langsomt åpen gruppe. Evt. koterapeut bør ha gruppeanalytisk/psykodynamisk orienter gruppeutdanning. Pasientene kan ha samtidig individualterapi, og gruppen kan være homogen. I løpet av trinnet alene rekruttere til og gjennomføre et korttids gruppeanalytisk psykoterapiforløp/psykodynamisk gruppepsykoterapiforløp, ca. 20 sesjoner.

Kandidatene velger ett av praksisløpene, men har teori og veiledning i samme gruppe. Praksiskravene er veiledende, og etter søknad til Fagrådet kan det være aktuelt å godkjenne alternative praksisforløp.

Samlingene er onsdag kl 1700-2015, og torsdag-lørdag 0830-1715


Se Retningslinjer utdanningsprogram.

Pris:
48 000,- (med forbehold)
per undervisningsår

Søknadsfrist:
innen 15.04.2024

Sted:
Thon Hotel Vettre, Asker

Undervisningsår 2024/2025: 
18-21 sept, 20-23 nov, 22-25 jan, 2-5 april, 11-14 juni

Undervisningsår 2025/2026: 
17-20 sept, 19-22 nov, 28-31 jan, 7-10 april, 09-12 juni